Przejdź do treści
Wczytuję...

Ścieżka nawigacyjna

Start / Blog Grid / Noże kuchenne - jakie kupić do gastronomii? /

noże

W naszej ofercie możecie Państwo zauważyć wiele różnych rodzajów noży i od razu nasuwa się pytanie, czy one są wszystkie naprawdę potrzebne i czym się różnią. O ile w domowej kuchni często korzystamy z jednego noża do krojenia wszystkiego, o tyle wyposażając swoją restaurację warto skorzystać z większej różnorodności. Wszystko po to, aby zapewnić wyższy komfort i zwiększyć szybkość pracy kucharza. Specjalistyczne narzędzia niejednokrotnie pomagają oszczędzić czas, który jest tak niezbędny podczas przygotowywania potraw dla gości.

W TYM WPISIE PRZECZYTASZ O:

  • NOŻU KUCHENNYM/NOŻU SZEFA KUCHNI
  • NOŻU JAPOŃSKIM (SANTOKU)
  • NOŻU DO MIĘSA
  • NOŻU DO FILETOWANIA
  • NOŻU DO TRYBOWANIA MIĘSA
  • NOŻU DO WĘDLIN
  • NOŻU DO STEKÓW
  • NOŻU DO OBIERANIA/DO JARZYN
  • NOŻU DO CHLEBA
  • NOŻU DO NÓŻ DO SZATKOWANIA

NÓŻ KUCHENNY/NÓŻ SZEFA KUCHNII

Obecny w każdej kuchni domowej i profesjonalnej, uważany za jeden z najbardziej wszechstronnych typów noży. Nieskomplikowana budowa, na którą składa się prosty grzbiet, delikatnie zaokrąglony czubek i wygięte w lekki łuk ostrze, doskonale poradzi sobie z siekaniem, krojeniem czy dzieleniem na plastry różnego rodzaju mięs, warzyw, czy owoców. W naszej hurtowni możecie Państwo zakupić noże kuchenne dwóch różnych producentów:

Wybór długości zależy przede wszystkim od postury użytkownika.  Oferujemy szeroki zakres długości od 200mm do 305mm

NÓŻ JAPOŃSKI (SANTOKU)

Nóż tego typu różni się stylem od tych typowo zachodnich. Ze względu na popularność tasaków w kuchni azjatyckiej, Santoku jest swego rodzaju połączeniem noża z tasakiem. Duży i masywny pozwala na używanie go przez długi czas, bez odczuwania zmęczenia. Przede wszystkim został stworzony w celu krojenia, szatkowania i plastrowania produktów, a nazwa „Santoku” w języku japońskim oznacza „trzy funkcje”. Dodatkowej funkcjonalności dużym nożom dodaje tak zwany „granton”, czyli nacięcia na nożu, które doprowadzają powietrze, co zapobiega przyklejaniu się plasterków do ostrza. Może to stanowić duże udogodnienie i znacząco zwiększyć prędkość krojenia. Oferujemy Państwu dwa rodzaje noży japońskich:

NÓŻ DO MIĘSA

W kulturze, gdzie mięso stało się nieodłącznym składnikiem diety, dużo bardziej popularnym niż warzywa, nieuniknione było powstanie całej gamy specyficznych narzędzi, które pomogą w jego przygotowaniu. Niejednokrotnie, aby dobrze oprawić mięso, potrzebujemy precyzyjnej, ostro zakończonej końcówki noża, który musi być również masywny i wytrzymały. Przyda się najbardziej, gdy dokładnie musimy oddzielić mięso od skóry, ścięgien i innych „niechcianych” cząstek. Służy głównie do nacinania. Możemy zaproponować Państwu:

NÓŻ DO FILETOWANIA MIĘSA

Innym typem noża do mięsa, mającym bardzo specyficzne zadanie, jest nóż do filetowania. Noże tego typu są zdecydowanie bardziej giętkie i węższe niż większość innych, choć mogą być również sztywne. Dzięki smukłym ostrzom, mocno zwężającym się ku końcowi możemy płynnym ruchem oddzielać kawałki mięsa od siebie, lub dzielić je na części. Płaska klinga pozwala uzyskać idealne filetowanie (podzielenie na plasterki). Ten typ noży dzieli się głównie ze względu na giętkość. W naszej hurtowni znajdą państwo noże różnej długości, takie jak:

 

NÓŻ DO TRYBOWANIA MIĘSA (ODDZIELANIA OD KOŚCI)

Aby jak najlepiej wykorzystać produkt, kucharze starają się odpowiednio oprawiać mięso, które nie jest idealnie „czyste”. W celu jak najdokładniejszego oddzielenia mięsa od kości powstał specjalny rodzaj noży - noże do trybowania mięsa. Są giętkie, ostre i wąskie. Dzielą się również ze względu na kształt. Jedne są proste, inne bardziej wygięte, aby pozwolić na jak najlepszy dobór narzędzia, do sytuacji. Trzy różne typy dostępne w naszej hurtowni, to:

NÓŻ DO WĘDLIN

Bardzo charakterystyczny, z kompletnie zaokrągloną końcówką. Idealnie sprawdza się przy krojeniu wędlin, mięsa pieczonego czy gotowanego, bez względu na jego gatunek. Umożliwia otrzymanie idealnie równych krawędzi wyrobu. Sprawdzi się również w wypadku mięs z bardzo włóknistą strukturą. W porównaniu do innych noży, noże tego typu są dość długie, około 30 cm, a także ich budowa jest bardzo prosta. Dostępny w naszej ofercie nóż, to:

NÓŻ DO STEKÓW/DO POMIDORÓW

Kwintesencją dań mięsnych, są steki. Kultura ich przygotowania i jedzenia zyskała w Europie wielką popularność. Każdy, kto miał okazję spróbować tego przepysznego dania wie, że względu na swoją włóknistość, użycie noża jest w wielu przypadkach konieczne. W tym celu powstały specjalne noże do steków. Ostro zakończone, mocno ząbkowane, z niewysokim, dość krótkim ostrzem. Dzięki nim porcjowanie steków jest łatwe i przyjemne, a kawałki nie są poszarpane ani zgniecione. Są niezbędnym elementem w każdej kuchni, gdzie jada się ten typ dania. Doskonale radzi sobie również z mięsem grillowanym, pieczonym i smażonym. Może zastąpić klasyczny nóż stołowy. Umieszczanie w jednym miejscu noży do steków i do pomidorów może wydawać się na początku dezorientujące. Ich budowa jest jednak dość podobna. Dzięki ząbkom oba mają za zadanie kroić w równe plastry bez zgniatania czy miażdżenia produktu. W naszej hurtowni dostaną Państwo:

NÓŻ DO OBIERANIA/DO JARZYN

Wszyscy, którzy na co dzień gotują, wiedzą, jak często istnieje konieczność obierania ze skórki. Prawie zawsze należy obierać ziemniaki, marchewki, ogórki, owoce, takie jak jabłka, jak i też inne produkty w celach dekoracyjnych, lista może nie mieć końca. Czynność ta jest dość czasochłonna i w wielu przypadkach precyzja ma ogromne znaczenie. Do tego celu używamy noży małych, z prostym lub zakrzywionym ostrzem, które pozwolą na wycięcie gniazd nasiennych czy obranie ze skórki. Owoce i warzywa zawierają w sobie nieporównywalnie więcej kwasów, niż mięso, dlatego potrzebujemy narzędzia wykonanego z materiału, który nie zardzewieje i będzie istniała możliwość ponownego jego ostrzenia. Możemy zaoferować Państwu szeroki przekrój noży tego typu;

NÓŻ DO CHLEBA

W dobie gotowego, krojonego chleba, dostępnego z łatwością na sklepowych półkach, krojenie pieczywa nożem staje się coraz mniej popularne. Aby rozwiązać kłopoty z jego krojeniem, w wielu marketach dostępne są samoobsługowe krajalnice. Część osób jednak wciąż preferuje porcjowanie chleba ręcznie. Daje to dużo większą dowolność w grubości kromki. Podobnie sprawa wygląd w restauracjach, niejednokrotnie oferujących pajdy chleba lub świeże pieczywo. Największy problem powstały podczas krojenia, to poszarpane brzegi i zgniecione miękkie wnętrze. Jako jego rozwiązanie, powstał nóż do krojenia pieczywa. Długi i mocno ząbkowanym ostrzem od razu wyróżnia się na tle innych i we wprawnych rękach pozwala na uzyskanie idealnych plastrów. Zależnie od wielkości pieczywa możemy skorzystać z krótszych, lub dłuższych wersji. Noże jakie oferujemy, to:

NÓŻ DO SZATKOWANIA

Szybkie i równe krojenie to jest coś, bez czego nie może obejść się profesjonalna kuchnia. W warunkach pracy pod presją czasu i dużej powtarzalności zadań, zaoszczędzenie parunastu sekund na jednej czynności zaczyna mieć znaczenie. Jedną z najbardziej codziennych aktywności w kuchni jest krojenie i szatkowanie. Szatkowanie ma na celu drobne pokrojenie warzyw, często takich jak kapusta, cebula czy papryka. Aby uzyskać jak największą płynność, wykonywany jest ruch „łódkowy”. W celu jak największego ułatwienia, powstał nóż do szatkowania. Jego krawędź tnąca jest specyficznie, mocno zagięta, co pozwala na jak najdłuższy ruch łódkowy. Pomaga zachować jak największą płynność i szybkość. Proponujemy dwie długości:

 

Produkty przedstawione w artykule nie wyczerpują oczywiście wszystkich dostępnych opcji. Istnieją specjalistyczne noże do otwierania ostryg, krojenia sera, krojenia ryb, czy pieczeni, a także wiele innych. Przedstawione w naszych wpisach, pokazują jednak te najczęściej używane i najpowszechniejsze. Już dzięki nim wielokrotnie może poprawić się szybkość i komfort pracy zarówno w naszej kuchni domowej, jak i w profesjonalnej restauracji. Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą. Na terenie Warszawy istnieje możliwość transportu zamówienia przez naszych dostawców, co znacząco może skrócić czas oczekiwania.

 

Leave a Comment