Przejdź do treści
Wczytuję...

Ścieżka nawigacyjna

Start / Blog Grid / Patelnia żeliwna do grillowania - jak z niej korzystać? /

stek na patelni

Patelnie żeliwne są znane ze swoich właściwości prozdrowotnych i niebywałej wytrzymałości. Chętnie używane przez profesjonalnych kucharzy, którzy cenią je za niezawodność i pewne rezultaty smażenia. Dlaczego spośród wszystkich rodzajów to żeliwna patelnia grillowa zyskuje na popularności w naszych domach? Jak poprawnie grillować na patelni żeliwnej?

Z jej pomocą uzyskasz charakterystyczny wygląd i smak potraw z grilla w zdrowszej wersji. Bez tłuszczu, który ścieka w zagłębienia i szkodliwych związków wydobywających się z dymem. I choć nic nie zastąpi wspólnego czasu pod chmurką w ciepły letni dzień, to żeliwna patelnia grillowa jest świetną alternatywą na deszczową pogodę, gdy nie mamy warunków do rozstawienia sprzętu. W rękach profesjonalnych kucharzy potrafi zdziałać niebywałe cuda, co sprawi, że klienci jeszcze chętniej będą odwiedzać restaurację.

Patelnia żeliwna to mądry wybór

Żeliwo jest wyjątkowym jak na dzisiejsze czasy materiałem. Ekologiczne, bo pozyskiwane z naturalnych surowców, wysoce odporne i twarde. Określane jako niemal niezniszczalne. Produkuje się z niego m.in. gęsiarki, części do piekarników i patelnie. Prawdziwa patelnia żeliwna ma swój ciężar i prostą konstrukcję, ponieważ nie jest wycinana a odlana z formy. Żeliwne patelnie nie muszą być pokryte żadną powłoką. To czyste żeliwo odpowiada za nieprzywieranie jedzenia i równomierne nagrzewanie naczynia. Każda powłoka nawet ta najwytrzymalsza z czasem ulega zarysowaniu, przez co produkt traci swoje pierwotne właściwości a nawet staje się niebezpieczna dla zdrowia. Przygotowując potrawy w żeliwie wiemy, co jemy a ponadto dostarczamy sobie żelaza, czyli pierwiastka ważnego dla naszej odporności. Podsumowując: żeliwo jest bardziej świadomym i odpowiedzialnym wyborem zarówno dla środowiska jak i naszego zdrowia.

Smak grilla w pomieszczeniu

Żeliwna patelnia grillowa służy do smażenia ryb, mięs, warzyw i serów, czyli wszystkiego, co przygotowujemy na tradycyjnym ruszcie. Żeliwo nagrzewa się dłużej niż teflon czy stal, ale równomiernie rozprowadza ciepło pozwalając osiągnąć optymalny poziom wysmażenia np. steków. Jak grillować na patelni żeliwnej, aby uzyskać wymarzony stopień rare czy medium? To pytanie możemy zadać doświadczonym kucharzom podczas odwiedzin w restauracji. Nam wystarczy jedynie świadomość, że wysokiej jakości patelnia żeliwna w rękach profesjonalistów, będzie za każdym razem dostarczać nam niezapomnianych wrażeń smakowych.

Jak dbać o żeliwo?

Patelnie żeliwne nie lubią być szybko rozgrzewane ani nagle schładzane. Nie nadają się do mycia w zmywarkach i generalnie nie lubią kontaktu z wodą, która może prowadzić do powstawania rdzy. Po smażeniu najlepiej przetrzeć je suchym ręcznikiem papierowym i odstawić do wystygnięcia. Żeliwa nie myjemy bez potrzeby a tłustą warstwę na powierzchni pozostawiamy do wchłonięcia – to konserwuje powłokę – i przeciwdziała przywieraniu. Powierzchnia żeliwa jest chropowata i olej (odporny na wysokie temperatury, np. rzepakowy) ma za zadanie domknąć mikropory. Do czyszczenia zaschniętych resztek użyj soli kuchennej lub umyj w delikatnym detergencie i ciepłej wodzie. Lepiej jednak dla patelni, jeśli dbanie o nią będzie twoim nawykiem.

Czy można smażyć na żeliwie bez oleju? Tak, dobra patelnia żeliwna do grillowania może służyć do smażenia beztłuszczowego, o ile smażymy na niej ryby i mięso, które już ten tłuszcz posiadają, np. karkówka, tuńczyk, łosoś, węgorz. W przypadku chudego mięsa i warzyw wystarczy skropić powierzchnię olejem w sprayu, aby na pewno nie przywarły. Pamiętaj też o regularnym konserwowaniu żeliwa z użyciem jadalnego oleju po każdym użyciu.

Co oznacza dobra patelnia żeliwna? Taka z pewnego źródła i marki specjalizującej się w wyrobach gastronomicznych. Nowoczesne żeliwo jest oksydowane tlenkami metali a więc zabezpieczone przed rdzą. Dobrej jakości żeliwo ma czarną barwę, jest lśniące, ale nie ma gładkiej powierzchni. Jedzenie może przywierać, jeśli nie przeprowadzimy oksydowania na ciepło, o czym poniżej.

Jak używać patelni żeliwnej?

Zaletą patelni żeliwnych jest uniwersalność. Użyjemy ich na każdej kuchence a nawet w piekarniku (o ile żeliwna jest także rączka). Równie dobrze sprawdzą się w restauracji jak i domowym użytku. Chociaż cięższe, są też długowieczne. Dobrze konserwowane mogą nam służyć kilkadziesiąt lat. W przeciwieństwie do popularnych patelni teflonowych, żeliwo z czasem jest jeszcze lepsze – mniej przywiera, nie trzeba go tak często natłuszczać i szybciej się nagrzewa. Warunek jest jeden: przed pierwszym użyciem taki materiał hartujemy. Wystarczy, że upieczesz w żeliwie zapiekankę (tylko nie na najwyższej temperaturze) a żeliwo napręży się i rozpręży. Kilka takich zapiekanek i nasz zakup zyska już nieprzywierającą właściwość.

Grillowanie na patelni żeliwnej to najlepszy sposób na uzyskanie pysznego steka z charakterystyczną kratką, który zachwyci gości w Twojej restauracji. Dzięki niej nawet nie rozstawiając grilla będziesz przygotowany na każdą ewentualność.

Beata

Leave a Comment