Przejdź do treści
Wczytuję...

Ścieżka nawigacyjna

Start / Blog Grid / Piec konwekcyjno-parowy. Jaki wybrać do swojej gastronomii? /

piec konwekcyjno-parowy

Wybór najlepszego pieca konwekcyjno-parowego może być trudny – na rynku dostępny jest bardzo szeroki wybór modeli tych urządzeń. Zastosowanie takiego sprzętu może bardzo ułatwić pracę personelowi w każdym niemal lokalu. Nasz mini poradnik powstał z myślą o właścicielach lokali gastronomicznych rozważających zakup pieca. Planujesz zaopatrzyć swoją restaurację w takie urządzenie? W tym artykule postaramy się pokazać, na co powinieneś zwrócić uwagę w trakcie wyboru oraz czym różnią się od siebie poszczególne modele.

W tym artykule przeczytasz:

  • Piec konwekcyjno-parowy – do czego służy?
  • Jak działa piec konwekcyjno-parowy?
  • Jaki piec konwekcyjno-parowy wybrać?
  • Piec konwekcyjno-parowy – gazowy czy elektryczny?
  • Jaki piec do gastronomii małej?
  • Piece konwekcyjno-parowe UNOX – dla najbardziej wymagających
  • Piece konwekcyjno-parowe – szereg zalet

Piec konwekcyjno-parowy – do czego służy?

Piece konwekcyjno-parowe wyróżnia przede wszystkim wielozadaniowość, co sprawia, że znajdują zastosowanie w wielu lokalach gastronomicznych. Pieczenie w suchym powietrzu w połączeniu z parą sprawia, że potrawy są nie tylko bardziej aromatyczne, czy bardziej wyraziste w smaku – ich wygląd i kolor również są bardziej atrakcyjne, a ubytek masy znacznie ograniczony. Bogactwo funkcji sprawia, że piec konwekcyjno-parowy jest często wręcz niezbędny w profesjonalnej kuchni. Pozwala na szybsze przygotowanie potraw, co oczywiście wiąże się ze zwiększeniem wydajności. Co ważne, taki piec bardzo ułatwia pracę kucharzowi, ponieważ nie musi on już ciągle kontrolować, podlewać czy obracać potraw – ani martwić się o ewentualne przypalenie.

Jakie funkcje oferuje piec konwekcyjno-parowy?

  • pieczenie,
  • gotowanie na parze,
  • grillowanie,
  • pieczenie z sondą,
  • blanszowanie,
  • smażenie,
  • wędzenie,
  • regenerowanie.

Jak działa piec konwekcyjno-parowy?

Konstrukcja tych urządzeń opiera się na komorze wewnętrznej, która umieszczona jest w szkielecie, natomiast izolowana jest wełną izolacyjną. Stal nierdzewna to materiał, z którego zbudowana jest obudowa pieca – zapewnia to trwałość i bezproblemowe użytkowanie przez długie lata. Jak sama nazwa wskazuje, w przypadku pieców konwekcyjno-parowych zastosowano zjawisko konwekcji, czyli wprowadzania ciepłego powietrza w ruch. Zajmują się tym odpowiednie wentylatory. Gorące powietrze poruszane jest poziomo, po czym filtrowane jest z drobinek tłuszczu – i ponownie wraca do wentylatorów. Taka technologia skutecznie zapobiega przenikaniu się zapachów pomiędzy potrawami, a produkty pieką się równomiernie.

W procesie tym bierze również udział para wodna – to właśnie dzięki niej wszystkie dania zachowują wilgotność; skraca ona także czas potrzebny na ich przygotowanie. I to właśnie zastosowanie pary przemawia na korzyść tych urządzeń w porównaniu do standardowych pieców konwekcyjnych. Wydawać by się mogło, że nie jest to szczególnie istotna cecha, jednak w praktyce okazuje się, że para wodna wpływa na wszystko – zarówno na ilość funkcji, jak i na smak, aromat i wygląd serwowanych potraw. Zachowanych zostaje również więcej witamin oraz soli mineralnych, a dania są zdrowsze.

Jaki piec konwekcyjno-parowy wybrać?

Podobnie, jak w przypadku każdego elementu wchodzącego w skład wyposażenia lokalu gastronomicznego, wybór pieca konwekcyjno-parowego powinien być starannie dobrany do konkretnych potrzeb i możliwości. Należy wziąć pod uwagę, chociażby wielkość pieca, która uzależniona będzie od ilości podawanych w lokalu dań. Możliwy jest wybór pieca, który posiada, np., 4, 10, czy 20 półek – pojemność dopasuj do liczby zamówień i rozmiaru Twojej restauracji.

Ważne są również po prostu preferencje osoby/osób obsługujących piec. W ostatnim czasie na rynku pojawiło się dużo nowoczesnych modeli z bardzo rozbudowaną elektroniką, a co za tym idzie – są niezwykle intuicyjne w obsłudze. Wielu użytkowników preferuje bardziej tradycyjne urządzenia, niewymagające nauki obsługi, co warto uwzględnić podczas wyboru pieca. Pamiętajmy, że jednym z najważniejszych aspektów jest rodzaj pieca – gazowy lub elektryczny.

Funkcje dodatkowe – nie są konieczne, ale mogą być bardzo przydatne

W jakie funkcje dodatkowe może być wyposażony nasz piec? Jedną z najważniejszych jest sonda, która pozwala na precyzyjne określenie temperatury mięsa, co wiąże się z pełnią kontroli nad przyrządzaną potrawą. Dużym odciążeniem dla naszej załogi jest opcja samodzielnego mycia pieca. Pomaga to nie tylko w utrzymaniu higieny, ale również działa na korzyść smaku i aromatu przyrządzanych potraw. Nowoczesne piece konwekcyjno-parowe często wyposażone są port USB, tworzenie i zapamiętywanie własnych programów. Nie są to funkcje konieczne w kuchni, ale jak widać, mogą być bardzo praktyczne. Praca kucharza jest znacznie ułatwiona, a czas jej trwania – skrócony.

Piec konwekcyjno-parowy – gazowy czy elektryczny?

Przechodząc do jednego z najważniejszych czynników, który należy brać pod uwagę podczas zakupu pieca, należy wspomnieć o cenie, a także o kosztach eksploatacji. Piece gazowe są oczywiście tańsze w eksploatacji, jednak decydując się na ten rodzaj pieca, należy z reguły przygotować się na wyższą cenę samego urządzenia. Z kolei piece konwekcyjno-parowe elektryczne są tańsze, ale za to rachunki za prąd będą wyższe niż rachunki za gaz. W przypadku pieca elektrycznego musimy upewnić się, że lokal wyposażony jest w możliwość podłączenia urządzenia zasilanego napięciem trójfazowym (400 V). To właśnie takim napięciem zasilana jest większość pieców dostępnych na rynku, ale jeżeli nie mamy możliwości takiego podłączenia – możliwy jest wybór mniejszego pieca o standardowym zasilaniu 230 V.

Jaki piec do gastronomii małej?

W gastronomii małej najlepiej sprawdzą się oczywiście piece konwekcyjno-parowe o mniejszych, bardziej kompaktowych rozmiarach. Jeżeli prowadzisz niedużą restaurację typu fast food, mały sklep, czy inny tego typu lokal, zwróć uwagę na piec, który wyposażony jest w funkcje spełniające podstawowe zadania. Urządzenie nie powinno przy tym zabierać zbyt wiele miejsca; dobrym przykładem jest tutaj oferta znanego producenta RedFox. Piec RedFox, który znajdziecie w naszej ofercie, o pojemności 5x (GN 1/1 – 60x40) GN to naprawdę świetne rozwiązanie – łączy w sobie szereg przydatnych funkcji, mieszczących się w tak niedużym urządzeniu. Wyposażony został również w system automatycznego mycia, trzy tryby pracy, sterowanie cyfrowe, a dodatkowo można wzbogacić go o sondę termiczną.

Piece konwekcyjno-parowe UNOX – dla najbardziej wymagających

Piece firmy UNOX spełnią oczekiwania najbardziej wymagających użytkowników. Bardzo szeroka oferta pozwala na dobranie pieca do każdego rodzaju lokalu gastronomicznego. Piece konwekcyjno-parowe gastronomiczne to wszechstronne urządzania stworzone z myślą o profesjonalnej kuchni. Umożliwiają pieczenie, gotowanie, grillowanie, smażenie czy pieczenie z parą. Wielozadaniowość jest tutaj kluczowa, a dodatkowe funkcje i programy uprzyjemnią pracę każdego kucharza.

Piece UNOX posiadają wiele wbudowanych systemów, np.:

  • STEAM.Maxi – efektywne wykorzystanie pary,
  • AIR.Maxi – zapewnia równomiernie pieczenie,
  • DRY.Maxi – technologia, która pozwala na szybkie usunięcie wilgoci z komory pieca,
  • ADAPTIVE.Clima – system, który nieustannie monitoruje i kontroluje parametry podczas obróbki potraw.

W piekarni i w cukierni

Producent nie zapomniał również o właścicielach piekarni i cukierni. Tego rodzaju urządzenia również dostępne są w naszej ofercie. Dla nich dedykowane są specjalne piece konwekcyjno-parowe piekarskie, które pozwalają na przygotowanie aromatycznych wypieków, przy jednoczesnym zwiększeniu wydajności pracy. Podobnie, jak inne modele pieców UNOX, te również zostały wyposażone w system myjący ROTOR.KLEAN, działający w sposób bardzo skuteczny i zapewniający maksymalną higienę. Tutaj również możesz wybrać rozmiar pieca, w zależności od wielkości pomieszczenia oraz ilości serwowanych wypieków.

Piece konwekcyjno-parowe – szereg zalet

Piece konwekcyjno-parowe to tak naprawdę wielofunkcyjne urządzenia zamknięte w jednej obudowie. Taka konstrukcja pozwala na zaoszczędzenie miejsca w pomieszczeniu – jeden sprzęt zastępuje wiele urządzeń. Piece nie należą do najtańszych – ceny wahają się od około 7 do blisko 100 tysięcy złotych (w zależności od wielkości oraz oferowanych programów dodatkowych). Jednak taka inwestycja pozwala na zwiększenie wydajności, a ponadto dobrej jakości piec to inwestycja na długie lata.

Jeżeli zdecydowałeś się na zakup takiego pieca – warto pomyśleć o szkoleniu dla załogi w Twoim lokalu. Pozwoli to na maksymalne wykorzystanie wszystkich funkcji i potencjału sprzętu. Piece, które są bardziej zaawansowane pod względem technologicznym, oferujące wiele dodatkowych rozwiązań, wymagają na początku najwięcej nauki i dokładnego zapoznania. Po dobrym przeszkoleniu pracowników piece okazują się niezastąpione, a kucharze często nie wyobrażają już sobie gotowania bez tych urządzeń i powrotu do standardowego sprzętu.

Wszystkich zainteresowanych zakupem pieca konwekcyjno-parowego zapraszamy do kontaktu lub do odwiedzenia naszego sklepu internetowego i stacjonarnego. Posiadamy ogromne doświadczenie i tylko sprawdzonych dostawców. Cechuje nas terminowość w działaniu i wysoka jakość świadczonych usług. Chętnie doradzimy, pomożemy skompletować odpowiedni zestaw, a przy większych zamówieniach zaoferujemy niższe ceny. Zapraszamy!

Marta

Leave a Comment