Przejdź do treści
Wczytuję...

Ścieżka nawigacyjna

Start / Blog Grid / Wyposażenie bufetu i cateringu - co powinno się w nim znaleźć? /

szwedzki stół

Duże wydarzenia, ważni goście, imprezy branżowe, afterparty z gwiazdami i konferencje... A może finger party w gronie najbliższych znajomych, urodziny w klubie, śniadanie w hotelowej restauracji, brunch, wesele... Wszystkie te okazje świetnie "czują się" z bufetem. Sprawdź jak systemy bufetowe do gastronomii i cateringu pozwolą stworzyć niezapomnianą atmosferę wypełnioną dobrą zabawą i pysznym jedzeniem na syto zastawionym stole.

Cenioną cechą formatu bufetowego jest fakt, że jedzenie serwuje się samo a goście wybierają kiedy, co i w jakiej ilości chcą skonsumować. Bufety sprawdzają się wszędzie tam, gdzie mamy do czynienia z obsługą dużej liczby osób. Dobrze zaprojektowane i przemyślane ekspozycje są nie tylko praktyczne, ale wizualnie piękne i schludne. Systemy bufetowe wraz z akcesoriami pozwolą na optymalną aranżację miejsca z jedzeniem i napojami nawet na małej przestrzeni. Sprawdź, w co powinieneś wyposażyć swoją gastronomię!

Co powinno znaleźć się w bufecie?

Dostęp do stołu z różnych stron pomaga rozproszyć tłum, który szczególnie na początku imprezy lubi gromadzić się wokół jedzenia i picia. Dobrym rozwiązaniem jest także stworzenie oddzielnych stref z jedzeniem ciepłym, zimnym i drinkami, aby osoby poruszały się w kontrolowanym kierunku. Podziel dania na mniejsze porcje i uzupełniaj w razie potrzeby. Nie zawsze przewidzimy apetyt gości, dlatego lepiej odpowiadać na potrzeby niż sztucznie wymuszać kontrolę nad rytmem imprezy.

Przeplataj ze sobą potrawy popularne z tymi mniej oczywistymi wyborami. Warto rozmieścić to samo danie w mniejszych porcjach, ale w kilku miejscach, by uniknąć kolejki z jednej strony stołu. Pomyśl o tym, jak jedzenie będzie spożywane i zaplanuj intuicyjne umieszczenie dań pasujących do siebie. Jeśli do pieczeni idzie sos, postaw je razem. Przy każdej potrawie powinny znaleźć się szczypce i chochle do nakładania, żeby zachować porządek i higienę.

Piramidy są atrakcyjne wizualnie szczególnie w przypadku małych przekąsek o regularnym kształcie, które w pojedynkę mogłyby się wydać banalne. Ciasteczka, muffinki i kanapki zawsze lepiej prezentują się w grupie. Im mniej miejsca do zagospodarowania, tym chętniej używajmy wielopoziomowych pater, na których umieszczamy nie tylko pokrojone ciasta, ale także owoce, roladki. Nie zapomnij o wyposażeniu swoich gości w niezbędne talerze, serwetki i sztućce.

Jak zaprojektować bufet?

Jeśli dysponujemy ograniczoną przestrzenią lub zależy nam na wyeksponowaniu produktów na podwyższeniu albo po prostu cenimy sobie modułowy sposób projektowania dostosowany do naszych oczekiwań, warto postawić na systemy bufetowe. Nieskomplikowane, stabilne, piętrowe rozmieszczenie dań jeszcze nigdy nie było prostsze. Kolumny z wycięciami na półki wyglądają jak duże patery i mogą być dowolnie ustawiane i rozbudowywane o kolejne elementy tworząc niebanalne kompozycje. Z pomocą kolumn bufetowych wyeksponujemy talerze, drinki, miski i półmiski, a ponieważ cechuje je prostota, to świetnie nadają się do dań o takich właśnie formach, np. sushi. Elementy systemu wykonane ze stali nierdzewnej i szkła są łatwe do utrzymania w czystości i bardziej higieniczne od stołu z obrusem.

Wyposażenie bufetu – akcesoria

Zanim przejdziemy do zasad aranżacji bufetu, skupmy się na praktycznym wyposażeniu go w niezbędne akcesoria. Gdy wiemy już, że ważną funkcją bufetu jest spełnienie różnych oczekiwań gości, musimy przygotować się na poprawne serwowanie potraw ciepłych i zimnych. Zasady HACCP podają, że dania ciepłe powinny być utrzymywane w temperaturze powyżej 65 stopni C, zaś zimne w temperaturze nie wyższej niż 7 stopni C. Służą do tego podgrzewacze i witryny chłodzące dostępne w różnych rozmiarach, wykończeniu i funkcjach.

Najprostsze chłodzące witryny do serwowania posiadają wkład chłodniczy, który utrzymuje mięso/ciasta/sery/owoce w niskiej temperaturze. Pokrywa z poliwęglanu przeciwdziała przedostawaniu się chłodnego powietrza na zewnątrz i chroni przed zanieczyszczeniem produktów znajdujących się wewnątrz. Witryny chłodzące do bufetu spełniają także inną ważną funkcję, ponieważ dbają o odpowiednią ekspozycję produktów. Swoje zadanie spełnią przy każdej okazji, nawet garden-party pod chmurką, ponieważ nie wymagają podłączenia do prądu.

W wyposażeniu bufetu nie może zabraknąć warników, dozowników bufetowych, tac gastronomicznych, pater, koszy i pojemników, które powinny łączyć zalety użyteczności z dobrą prezencją.

Jak stworzyć niezapomniany bufet?

Zasady aranżacji bufetu stawiają przede wszystkim na funkcjonalność i wygląd tej formy serwowania posiłków, ponieważ „jemy” także oczami. Aranżacje warte wyróżnienia na stole podnosimy, aby były lepiej widoczne. Służą do tego wszelkiego rodzaju standy, stojaki i podstawki. Łupek o ciekawym kształcie będzie idealny do deski serów. Drobne desery i porcje możemy zanurzyć w plastikowych pucharkach. Właściwie każdy element stołu może stać się jego ozdobą – sztućce, zastawa, koszyk z pieczywem...

Na stole możemy spiętrzać różne elementy – kanapki, babeczki, desery – ważne, aby konstrukcja umożliwiała łatwy dostęp dla wszystkich gości. Do każdego dania powinny być dołączone odpowiednie sztućce do ich nakładania, które regularnie wymieniamy. Bufet obsługują kelnerzy, którzy mogą nakładać porcje wskazywane przez osoby (popularne podczas pandemii) i przechadzać się w tłumie z napojami i przekąskami.

Niezależnie od rodzaju urządzanego bufetu, musimy zaopatrzyć się w sprzęt do przechowywania, transportu oraz wydawania gotowych potraw i napojów. Ten sposób serwowania jest ciekawym rozwiązaniem na zaprezentowanie się w dobrym świetle i pozyskanie nowych klientów. O dużej popularności rozwiązań bufetowych niech świadczą witryny do serwowania, które zauważamy coraz częściej w restauracjach, barach i kawiarniach prezentujących tak swoje produkty.

Wszystkie opisane w artykule przybory do stworzenia niezapomnianego bufetu znajdziesz w naszej ofercie - Gastrochef. Zapraszamy zarówno do skorzystania z możliwości zakupu przez internet jak również do odwiedzin naszego sklepu stacjonarnie. Posiadamy wszelkie zaopatrzenie gastronomiczne - najwyższej jakości.

Leave a Comment